Sandmark Uld

"Hvor kan jeg købe spindeudstyr?"

Få mine anbefalinger til gode webshops med ordenligt udstyr til din spindehobby. 

Forhanderliste

Tyrkisk håndten i brug på et spindekursus

Vores version af en 'tyrkisk håndten' i aktion på et spindekursus

Hvor man kan få ordenligt udstyr henne er et af de store spørgsmål, med sådan en nichehobby som det at spinde er.

Jeg har prøvet at samle mine erfaringer så du som ny spinder hurtigt kan komme i gang med at spinde frem for at bruge oseaner af tid på at google rundt efter udstyr.

 

Køb af Håndten

Ja, sidst jeg købte en håndten fra ny var for ca. 20 år siden og den bruger jeg aldrig, for den er alt for tung. Jeg foretrækker en ten på ca. 35 gram – nogle er helt oppe i 90g og det er efter min mening alt for meget til det meste garn.

Der er flere forhandlere derude, men jeg vil fremhæve de håndtener jeg selv har erfaring med:   

Mamagarn har et starterkit med meget smukke hånddreje tener og uld. Det er gode håndtener som jeg også har brugt i undervisning på et begynderkursus, så dem vil jeg gerne anbefale:

https://mama-garn.dk/products/starter-kit-for-handspindere 

Kan man nøjes med en lidt mindre smuk ten, så har min mand Simon og jeg designet en håndten, der også kan fungerer som ’tyrkisk håndten’. Det vil sige at du kan vinde tråden op om tenens ’vinger’ og så skille den ad og have et nøgle hvor du kan trække tråden fra midten – lige som et nøgle vundet på krydsnøgle apparat.

Håndtenes vinger er 3Dprintet og så er det en simpel rundstok og krog. Jeg bruger denne model på alle mine begynderkurser, så den er grundigt testet.

Lige nu sælges den primært i forbindelse med mine kurser og workshops, men vil du gerne have en så send mig en mail.

 

Køb af Håndkarter

Her er der mange muligheder og googler du håndkarter lander du både hos små forretninger og de helt store hobbykæder. Her vil jeg altid anbefale de små for at støtte de specialiserede butikker, men også fordi kæderne i mine øjne tager en heftig overpris. 

Jeg bruger selv disse når jeg holder kurser:

https://www.uldtrolden.dk/kromski-flade-h%C3%A5ndkartere-78-psi

Jeg har også gode erfaringer med Ashford karter som disse: http://skytten-danmark.dk/shop/164-haandkarter/408-haandkarter-med-gummibund-buede-par-72-tpi/

Og så har jeg selv et sæt Golden Fleece, som også er udmærkede, hvis du vil have buede karter, men ikke min favorit:

http://skytten-danmark.dk/shop/164-haandkarter/10495-haandkarter-standard-72-tpi-par-fra-golden-fleece-carders/  

 

Det er også ofte man kan finde håndkarter til salg brugt, her skal du bare være obs på at der ikke er rust på de karter du køber. De karter jeg bruger allermest er købt brugt og (vist nok) af finsk fabrikat og mindst 20 år gamle.

Og så er der det med TPI /PSI. Det er et tal for hvor tæt 'tænderne' sidder. Jeg vil stort set altid sige at du skal gå med 72 tpi.

 

Køb af Spinderok 

Der er flere forhandlere af spinderokke i Danmark – hver har sit mærke. Jeg har ikke personlig erfaring med alle mærkerne, men jeg er overbevist om at de alle er af god kvalitet, så hvilken du vælger må komme an på at du prøver forskellige, en æstetisk beslutning eller prisen. Her får du en liste med mærker og forhandlere:

Louët: 

Hollandsk mærke, enkelt design. Jeg har endnu ikke selv spundet på en Louët, men mange er glade for dem.
https://vaevehuset.dk/shop/23-spinderokke/

Ashford:

New Zeelands mærke. Meget driftssikre og god kvalitet.

https://skytten-danmark.dk/shop/10-spinderokke/

 

Kromski:

Polsk mærke. Jeg har prøvet en Kromski Sonata og det var en fin rok.

https://www.uldtrolden.dk/spinderokke

 

Majacraft:

Utroligt smukke rokke, i den højere prisklasse. Jeg har ikke selv prøvet dem.

https://garngalleriet.dk/spinderokke-fra-majacraft/

 

Køb af brugt spinderok

Her er DBA og Facebook markedsplace de bedste steder at lede. Et tip er at lave søgninger både på ’spinderok’ og ’spinde rokke’, det er ikke alle der får kategoriseret rigtig på DBA.

Læs for øvrigt denne guide om køb af brugt spinderok.   

 

Uld og spindefibre

Jeg har personligt kun lidt erfaring med at købe spindefibre, da jeg som oftest vasker og karter fåreuld selv. Men jeg bliver ofte spurt om hvor det kan købes så jeg giver lige et par bud.

Der er flere sider der sælger spindefibre. Generelt er mange af de webshops, der sælger spindeudstyr og også fibre af ældre dato og der er ofte meget lidt information om varerne – eller købsprocessen er uklar. Det behøver ikke at betyde at de sælger dårlige produkter, men det er ærgerligt at man som ny kunde bliver usikker. 

Her deler jeg de webshops som jeg har personlig erfaring med eller har fået anbefalinger fra andre.

Skytten sælger forskellige fibre. Jeg har ikke købt spindefibre hos dem, men har handlet andre ting med fuld tilfredshed:

http://skytten-danmark.dk/shop/1118-karteflor-og-fibre/

Uldtrolden har et stort udvalg og jeg har stor tiltro til at kvaliteten er god og prisen rimelig: https://www.uldtrolden.dk/spindefibre-2

 

Garngalleriet er stedet for dig der gerne vil have håndfarvede fibre. Her er rigtig meget at vælge mellem både i forhold til farvekombinationer og fibertyper. https://garngalleriet.dk/product-category/haandfarvedefibre/    

 

Mama garn har jeg et stort softspot for. Vi har samarbejdet om at afholde spindekurser og jeg har fået deres affaldsuld til brug i min markedshave – så jeg ved hvor kvalitetsbevidste de er (noget af det de ikke ville sende på spinderi røg direkte ned i mit spindeværksted).

Det er ikke deres hovedsag at sælge spindefibre, men det det har er godt: https://mama-garn.dk/collections/handspinding 

 

Vævestuen Oppfeldt sælger forskelligt karteflor. Billederne af deres farvede karteflor er forfærdelige og jeg har ikke prøvet det, men deres hvide Leicester karteflor er af rigtig fin kvalitet, så det vil jeg gerne anbefale. https://www.uldogvaev.dk/shop/21-natur-karteflor-og-spindefibre/460-leiceste-karteflor-hvid/

Vil du have besked når der kommer nye artikler?

 

Du kan skrive dig op her til at få besked når jeg skriver ny artikler eller opretter nye kurser.

I nyhedsbrevet deler jeg  spinde og uld relateret viden. Da Sandmark Uld er et sideprojekt skal du ikke regne med at have mig i indbakken vildt ofte, men kun når der er nyt at dele. 

Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.

Tak for din tilmelding - du skal lige over i din indbakke og godkende at jeg faktisk må skrive til dig.