”Hvordan vasker du ulden før den skal spindes?”
Det er et spørgsmål jeg ofte får når jeg holder kurser og vi skal i gang med at karte vasket fåreuld.
Som med så meget andet inden for spindeverdenen er der mange måde at gøre det på og min måde er helt sikkert ikke den mest grundige eller kontrollerede, men til gengæld er det ret hurtigt og jeg får en fin uld til mine spindeprojekter.
Når man får råulden fra et får kaldes det en ham.
Jeg vasker sjældent en hel ham ad gangen, da det er et større arbejde og jeg har ikke helt tørreplads til så meget uld på en gang. Men om du tager det hele i et hug eller over et par omgange har ikke den store betydning.
Hvis den er meget beskidt så er det værd at sorterer ulden inden du går i gang med vaskeprocessen (og det er her at nogen er meget grundige og systematiske med at sorterer ulden osv.). Jeg plejer lige at fjerne den uld der har været omkring halen og fra under maven som har lort på (en god fåreklipper, der ved at ulden skal bruges, vil sorterer det fra inden du får hammen, men det er ikke altid det er sket.) Og hvis der er meget halm eller lignende kan det også være en fordel at få ud mens ulden er tør.
Jeg bruger ikke meget tid her og er der halm med pilder jeg det også nogle gange bare ud i løbet af vaskeprocessen.
Efter en grovsortering så skal der vaskes. Jeg bruger sådan vand der er sådan 30 grader, mest fordi det er tilgængeligt, men du kan også bruge lunt eller lunkent vand.
Jeg fylder vand i en balje og kommer ulden i og trykker den lidt ned, så alt er under vand. Så lander jeg det stå i en 10-20 minutter, hvor en stor del af skidtet bliver opløst.
Efter det har stået, er vandet typisk helt brunt. Så tager jeg det op nogle håndfulde af gange og klemmer det beskidte vand ud inden det kommer over i en anden balje med rent vand og sæbe.
Jeg bruger almindelig svanemærket opvaskesæbe, ca en skefuld til en balje uld.
Når ulden er kommet over i sæbevandet bevæger jeg lige hænderne lidt rundt i baljen og trykker ulden lidt op og ned så jeg ved at sæbevandet er fordelt godt ind i ulden, men du skal ikke røre vildt rundt eller arbejde en masse med det, for så risikerer du det filter. Herefter står det igen og ’trækker’ i en 10-20 minutter, hvorefter jeg igen tager det op, klemmer vand ud og kommer det over i en ny balje med rent vand.
Hvis det var noget meget beskidt uld kan det være at der er brug for endnu en omgang med sæbevand, men langt det meste bliver rent efter én omgang.
Herefter er det et spørgsmål om at skylle til vandet er nogenlunde klart. Jeg bruger stadig at flytte ulden mellem baljer med vand.